Hverdagslivet,  Livet med kroniske smerter,  Valgets Kraft

Hjertet i køkkenet

For år tilbage, omkring den tid, jeg kom til skade, brugte jeg meget tid i mit køkken. Jeg elskede at lave mad helt fra bunden og bagte alt mit brød selv. Jeg fandt hjertet og min lykke i at skabe sunde og hjertekærlige retter.

Tabet

Gennem årene der gik, mistede jeg overskuddet til at være timer i køkkenet mere og mere. Jeg brugte mine kræfter på at overleve, at være låst i det kommunale system, samtidig med at der skulle være kræfter til at være mor. Langsomt forsvandt overskuddet til at bage mit ellers populære og lækre surdej rugbrød. Senere overskuddet til at lave alt vore mad fra bunden, og mere og mere halv fabrikeret mad fandt vej ind i vores hjem. Jeg mistede sågar overskuddet til at lave mine dejlige morgen boller, som børnene elskede at stå op til. Jeg fyldte andre ting i livet og fortalte en historie til mig selv, om at det handlede om at hjertet blev fyldt andre steder. Og at det var ok.

Det var det naturligvis også. Mine dage blev fyldt med børn, heste, venner og hvil. Jeg brugte især mange af mine ressourcer på at opretholde min passion med hestene. En passion, som hjertet bestemt blev tanket af også.

Konsekvensen for hjertet – og kroppen

Konsekvensen blev som sagt at vores kost ændrede sig. Flere og flere e-numre og andre medspillere i de halv fabrikerede varer, gjorde deres indtog i vores hjem og vores kroppe. Især jeg selv mærkede konsekvensen, for jeg begyndte at have svært ved at holde den slanke linje, jeg fik mange fordøjelsesproblemer og jeg havde generelt mindre og mindre overskud. Nu skal ret være ret – jeg har tidligere skrevet om, at jeg måtte opgive hestene, på grund af manglende overskud, men jeg er ikke i tvivl om at den dårlige kost også var medspiller i det regnskab.

Erkendelsen der trak hjertet hjem i køkkenet

Igennem de seneste mange måneder, har min intuition draget mig mod at undersøge Low Fodmap. En koststil, der tager udgangspunkt i, at mennesker med IBS, har problemer med forskellige komponenter i kosten. Ved at udelukke disse, kan man atter genfinde balancen i tarmene. Det er en diæt, der kræver stor motivation, da den kan være svær at overholde, hvorfor jeg har ignoreret hjertet og mavefornemmelsen, når de har forsøgt at “råbe mig op”. I starten af sommeren tog jeg dog endelig valget om at teste diæten. Jeg havde prøvet alt muligt for at holde min vanlige slanke/sunde profil, men uanset hvad jeg gjorde, så var jeg stadig forstoppet, oppustet og efter kort tid på nyt forsøg med kost, var jeg tilbage i en vægtøgning.

Mine tanker/egoet prøvede først at tage den lette løsning og undersøge det glutenfrie køkken. Den søgning første mig til Karina Baagø. Hun havde et helt afsnit om low fodmap, og flere spændende blogindlæg. Og mens jeg læste mig igennem hendes sider, nåede jeg en erkendelse, at uanset hvor besværligt det var, så var jeg nødt til at give det en chance.

Gevinsten – både i krop og hjertet

Jeg har aldrig gjort noget let for mig selv, og det skulle vise sig, at det heller ikke var det letteste valg at påbegynde rejsen alene, lige op til sommerferien, men alle dens is og fristelser. Men jeg fandt vejen og motivationen, søgte masse på nettet og på biblioteket, og jeg startede min udrensning.

Der gik ikke lang tid, før gevinsten i kroppen kom. Ud over, for første gang i mange mange år, at have en velfungerende fordøjelse (og ja, det må vi gerne snakke højt om – væk med tabuer), så havde jeg også en vægt, der uge for uge faldt. Et energiniveau, der uge for uge steg. Og en generel grundglæde og begejstring.

Gevinsten i hjertet voksede frem som sidegevinst, da jeg atter genfandt kærligheden i køkkenet. Til at lave maden fra bunden. Til at bage. Fermentere. Eksperimentere. Skabe. Jeg har gang i en masse projekter – nogle velkendte og afprøvede. Andre helt nye. Men samlet set handler det om at have hjertet tilbage. Om at finde glæde og lykke i det jeg skaber. Og som sidegevinst, have en krop, der kan lidt mere…

Tilbagefaldet

Da sommerferien var ved at gå på hæld, opdagede jeg, at i alt den øgede sociale sammenkomst, i opstartskaos og flere dage , hvor jeg spiste som gæst, at mine gode fodmap tendenser var gledet. Jeg var aldrig kommet helt i gang med at teste de fødevarer, der er high fodmap, det har blot været et tilfældigt virvar af; det går nok, så får jeg jo lige det her testet. Men det er ikke sådan tingene virker. Så i løbet af kort tid, var jeg igen oppustet og forstoppet og havde taget godt et kg på igen.

Så nu må der strammes op. Jeg skal renses igen, tilbage på sporet. Og så overvejer jeg alvorligt, om jeg skal finde råd til at melde mig på det kursus Karina Baagø har i forhold til Low fodmap. Det kan bare være svært at få prioriteret som enlig mor på pension – men måske en dag. Heldigvis ved jeg nu at holder jeg mig på low fodmap og på at holde kosten på at komme fra bunden, hjemmelavet og hjemmebagt med kærlighed, så har jeg det godt. Både i krop og hjertet.

Hjertet i køkkenet med low fodmap
Low fodmap

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *