logo-groen

I disse corona dage er vi alle kommet i samme situation. Unge, gamle, raske og syge. Alle står vi over for noget nyt og ukendt. Alle oplever vi usikkerhed og bekymring. Men hvordan vi kommer igennem det, og hvordan vi hver især navigerer i det, er meget forskelligt. Dette blogindlæg kommer til at handle om, hvordan jeg navigerer i denne tid. Om balance mellem frygt og håb. Og mellem fornuft, panik og ligegyldighed.

For der er ingen tvivl om, at vi har fået en ny udfordring at forholde os til. En ny form for “influenza”, som er mere skræmmende og “effektiv” i dens ødelæggelser end dem vi kender. Fordi ingen af os har haft den, og ingen af os har dannet antistoffer, som kan hjælpe kroppens forsvar. Men selvom vi står over for noget ukendt – eller måske især fordi – så er det vigtigt at vi finder balancen. Frygt og håb skal finde deres pladser. Og som jeg vælger at leve på, så mener jeg klart at håbet skal have størst plads.

Du kan lytte til “Frygt Og Håb” ved at klikke her.

Frygt

Frygt er helt kort ridset op, fravær af tryghed. Og det er i bund og grund det der rammer mange danskere i dag. Medierne brager der ud af med det ene braking news efter det andet. De deler alle dødsfald, voldsomme billeder af sygehus afdelinger. Men husk, at medierne lever af, og tjener penge på, at spille på folks følelser og frygt. De lever af at at gøre alt mere voldsomt og dramatisk. Så i disse tider bliver vi alle bombarderet med alt der kan styrke frygten. Vi kan faktisk ikke helt undgå det. Alligevel er det noget af det jeg gør, for at bevare håb.

Jeg ser aldrig nyheder. Ikke bare i disse coronatider, men faktisk altid. Jeg søger viden selv. Følger med i verden uden at lade mig bombardere. Jeg søger viden, men er selektiv i mine kilder. Jeg kontrollerer hvad og hvor meget jeg vil have ind af gangen. Jeg sørger for at vælge kilder, der belyser begge sider af sagen. For på den måde kan jeg danne min egen mening om, hvor balancen mellem frygt og håb skal være.

For mit eget vedkommende fylder frygten langt mindre end håbet. Jeg finder det endda spændende hvad denne store krise medfører på den lange bane. Jeg forestiller mig, at der kan komme til at ske store ting på verdensplan, og det er interessant. Desuden glæder jeg mig over at se, hvordan vores smukke moder jord får en pause, og straks gør alle politikernes 2030 klimaplaner til skamme. For får hun ro, kan hun lyn heale sig selv. Det bliver spændende om menneskerne som et hele opdager og lærer af det, så vi alle sammen kan passe bedre på vores jord fremover.

Mine strategier

Personligt bruger jeg tiden til at mærke indad. Se på min personlige udvikling og arbejde med mig selv og de mål og drømme jeg har. Jeg har tre børn hjemme. Tre børn med forskellige behov og ønsker. Men de store er ret selvkørende i forhold til skole, og tænker at de kan undervise mig bedre end jeg kan undervise dem. Den lille er jo 4 og kræver en smule mere. Men hun har altid kendt til at jeg har brug for hvil. At jeg har brug for at læse og fordybe mig. Og at jeg skriver. Så i de perioder deltager hun eller tuller rundt og leger. Jeg bliver så en del af legen, men mens jeg arbejder, læser eller hviler. Det fungerer og vi hygger os godt sammen.

Jeg har dog været nødt til at sige op som husalf. Jeg har forklaret mine skønne unger, at hvis jeg skal være en god mor, så kan og vil jeg ikke stå med alting selv. Så alle gøremål er skrevet ned og fordelt. Alle har deres at gøre, og det minimerer konflikter. Desuden er jeg nødt til at uddelegere, da jeg jo har smerter, og dermed nedsat funktion. Jeg har i disse lukke tider valgt at pause min rengøringshjælp, for tænker der er andre, der har mere brug for hende end mig, og det gælder jo om at mindske smittekæder. Men ved fælles hjælp klarer vi også den.

Styrk krop og immunforsvar

Noget af det der hjælper på balance mellem frygt og håb er at gøre det vi kan. Nu vil der sikkert være en flok, der tænker, jamen vi kan jo ikke selv gøre noget. Men der er jeg uenig. Jeg tror på at vi kan gøre utroligt meget ved at styrke vores immunforsvar. Og virker det ikke lige i forhold til covid-19, så hjælper det på alt andet. Jeg har oplevet en stor forskel gennem årene i forhold til, hvor meget vi kan gøre alene ved kosten.

Hvis vi fylder vores krop og system med gode sunde næringsstoffer, vitaminer og mineraler, så står den bedre imod, når vi rammes af modgang. Om man er tilhænger af den ene eller den anden slags kost er i bund og grund lige meget. Det handler mere om, at få så mange friske, og uforarbejdede fødevarer. Masser frugt og grønt, som er spækket med vitaminer. Selv spiser jeg efter de ayurvediske principper, da jeg tror på at den gamle indiske lægevisdom havde fat i mange essentielle ting. Jeg spiser overvejende plantebaseret. Men som med alt andet handler det for mig om balance. Lyt til din kloge krop. Den ved hvad det er du har brug for, hvis du tør at slukke for tankerne og lysterne og blot mærke efter.

En anden måde jeg vælger at styrke mit og børnenes immunforsvar er gennem homeoprofylakse. Igen finder jeg stor fornuft i at skele til visdom, der er over 2000 år gammel. Visdom, som stadig bruges med stor succes i dag.

Homeoprofylakse

Homeoprofylakse er forebyggelse via homeopatiske midler. Indenfor homeopatien arbejder man ud fra at med lige skal lige behandles. Der skeles altså ikke til sygdomme og diagnoser, men på symptomer. Så ved at få et middel, der i meget lav dosis ligner det symptom du har (eller frygter), så kan kroppen boostes til at helbrede sig selv. (Meget kort og forsimplet, men gå i gang med at undersøge det, hvis du er nysgerrig. Det er utroligt spændende og meget lærerigt. Herhjemme er førstehjælpskassen skiftet effektivt ud med homeopatiske midler.)

Når det er homeoprofylakse, ses der på de kendte symptomer og så sættes kroppen i gang med at booste immunforsvaret i forhold til disse symptomer. Det er det vi er i gang med på nuværende tidspunkt herhjemme. Tidligere forsøg med homeoprofylakse viser, at 80% går fri fra den sygdom der er immuniseret imod, mens de resterende 20% har meget milde symptomer. Det er matematik, der i mine øjne er værd at satse på. Og der er ingen bivirkninger. Samtidig gør jeg noget! For at sikre mine børn og mig selv.

Styrk kroppen

En anden del af det jeg kan gøre, er at sikre, at min krop er så stærk som mulig. Personligt er jeg ikke en af dem, der taler grimt til min krop. Den er det tempel min sjæl bor i og overordnet set, så passer jeg godt på den. Jeg er grundet mine smerter, somme tider lidt udfordret i forhold til at ville mere end jeg kan. Men de seneste måneder oplever jeg heldigvis, at min krop bliver stærkere. En stor del af skylden for det har en dejlig veninde, der i starten af december kom og gav mig en gave.

Hun havde selv oplevet fantastiske resultater med cbd, og ønskede for mig at jeg kunne opnå samme. Derfor kom hun med cbd dråber så jeg kunne teste det uden økonomisk byrde. Og hvilken gave det viste sig at være. Siden har jeg oplevet, at sove bedre om natten, at have større overskud, samt at kunne mere. Jeg er ikke blevet smertefri, og jeg kan stadig ikke det samme som raske mennesker, men jeg kan lidt mere end jeg plejer. Det udnytter jeg til at styrke min krop med motion, således den udskyder forværring af mine sygdomme, og samtidig bliver stærkere til at stå i mod sygdom generelt.

Derudover har en anden veninde hjulpet mig af med en del af mine massive spændinger vha massage, healing og akupunktur i samspil. Det mangler jeg virkelig i disse lukkede tider. Men i stedet for at fokuserer på det jeg mangler, vælger jeg at fokusere på det jeg har opnået til nu.

Positiv indstilling og håb

En af de aller vigtigste ting jeg arbejder med, er ikke at lade frygt og håbløshed få overtaget. Jeg finder alle de positive historier, jeg fokuserer på at visualisere mine nære og kære sunde og raske. Jeg finder alle glæderne ved nedlukningen. Hyggen, nærværet, tiden til fordybelse. Jeg griner med mine børn. Lytter til musik, der løfter humøret. Snakker med dejlige venner, både på messenger, i telefon og på gåture i den friske luft.

Og så lader jeg alle sider få stemme – også til de, der maner til besindelse. De der siger, at alt tyder på at det går den rigtige vej. De der minder os om, at selvom mange er døde med covid-19 den seneste måned, så er der også døde 4500 andre mennesker, der ikke fik breaking news. Som ikke blev nævnt. Der findes mange alvorligt syge, som ikke får deres behandlinger, fordi deres læger er i beredskab til en epidemi. Folk der ikke får deres livsvigtige operationer. De fortjener også opmærksomhed. Vi skal ikke lade denne frygt være skyld i, at alle ikke behandles. Lige nu er der lavet 1060 intensiv pladser. Der er knap 200 i brug. Gud ske lov. Så der burde være mandskab nok til at behandle de, der ikke er ramt af covid-19.

Ikke sagt at vi skal være ligeglade. Vi skal stadig passe på, tage hensyn og sikre, at vi ikke ryger ind i en bragende epedimi. Men vi skal også finde balancen mellem frygt og håb. Eller endnu bedre – lade håbet blomstre.

Frygt og håb

Jeg sørger hver dag for at komme ud i den friske luft hver dag. Og jeg husker på at der altid er godt at finde i enhver situation. Der der ligger jeg min energi. Og så gør jeg alt det jeg kan selv. For at styrke min krop og mit immunforsvar. Og så gør jeg med frygten, som med bekymringer generelt. Jeg anerkender at de er der, og så lader jeg dem fare. En klog mand sagde en gang, at det der er med bekymringer er, at 85% af dem aldrig bliver til noget. Det er vise ord. For man spilder meget tid på at bekymrer sig og frygte noget, der måske/måske ikke sker.

Alt tyder på, at vi alle skal have denne covid-19, men hvis vi ser på hvor mange der har den, i forhold til hvor mange der kommer på intensiv, så er oddsene for et mildere forløb stadig størst. Heldigvis. Lad os holde fokus på det. Passe på os selv og hinanden, og passe på ikke at blive overvældet af frygt. Lad håbet blomstre.

I kærlighed,

Zanna Ibina

frygt og håb