Når livet slår kolbøtter, påvirkes meget mere af livet, end man umiddelbart tænker på. Bare i forhold til at holde sig sund og i form, må man tænke sundhed på en helt ny måde. Jeg har måtte finde nye måder at træne på, på grund af smerter. Der ud over har min kost for første gang i mit liv, fået betydning for min velvære og sundhed.

Sundhed kontra fanatiker

For mig har sundheden aldrig ligget i at skulle veje noget bestemt eller se ud på en bestemt måde. Det har handlet om, at have det godt med sig selv, være tilfreds og have en sund og stærk krop. En krop, der kan leve op til de krav vi stiller til den. En krop, der kan bære os gennem et langt og lykkeligt liv.

Det betyder, at jeg hele mit liv har været aktiv, og har haft en lyst til grundlæggende at spise sundt. Men jeg har samtidig altid haft en sød tand, og en hang til god gedigen dansk hygge. Som sjovt nok næsten altid indeholder mad. Gerne af den søde slags.

Sundhed før

Inden jeg kom til skade skænkede jeg meget sjældent min kost mange tanker. Når bukserne strammede, så skruede jeg op for motionen. Jeg var i det hele taget meget aktiv dengang. Cyklede til og fra det arbejde, der lå 12 km væk – og cyklede mellem borgerne på jobbet. Jeg løb 3-5 gange om ugen, og hele sommersæsonen, så rullede jeg km efter km på rulleskøjter, hver gang solen tittede frem.

Jeg var slank, sund og i utrolig god form. Så ramte ulykken mig, og de kroniske smerter, eksploderede til uanede højder. Jeg havde pludselig en krop, der satte begrænsninger for mig. Jeg måtte lære at håndtere stærke kroniske smerter, samtidig med, at jeg skulle acceptere, at mit ellers meget aktive liv, måtte finde andet niveau.

Især de første år var hårde. Smerterne var meget intense, og jeg kunne ikke ret meget, før jeg fik voldsom forværring. Og langsomt satte det sit præg på min krop, der begyndte at vokse, tabe muskelmasse og øge fedtprocenten. Til at starte med levede jeg med det. Jeg havde simpelthen ikke overskuddet til at gøre noget ved det. Men en dag opdagede jeg, at jeg havde taget 13 kg på! Det er ret meget, når man er en lille kvinde som mig. Det sjove er, at jeg blev ret overrasket, da jeg opdagede det. Jeg havde lukket øjnene for at det var på vej, uden overskuddet til at handle på det.

Ændringen – sundhed på en ny måde

Den dag erkendte jeg, at jeg måtte acceptere, at sammen med smerterne, skulle der findes nye måder at bevare sundheden på. Mine sygdomme havde på ganske få år ændret min krop fra at være en sund og stærk 30 årig, til at være en svækket og usund 80 årig. Noget måtte ske, og denne gang kunne jeg ikke blot spænde løbeskoene på.

Jeg fandt LCHF (low carb high fat) og begyndte at nørde i kostens indvirkning på kroppen. Jeg så denne video, der gav så meget mening, og med den viden ændrede jeg kosten og tabte de 13 kg igen. Jeg støttede mig meget til den viden, som Madbanditten deler, og sideløbende, med at jeg tabte de 13 kg igen, så blev min krop igen stærkere. Jeg kunne stadig ikke løbe. Og smerterne var stadig de samme, men den generelle sundhed steg, og med den steg kroppens styrke også. Og jeg begyndte at se mig om, efter nye muligheder for at træne kroppen på.

Træning med smerter

Jeg besluttede mig for at genoptage en gammel passion, og begyndte at ride igen. Det viste sig, at jeg ikke blot kunne holde til denne form for motion, men den gav mig også en øget livskvalitet. Og det blev min foretrukne motionsform de næste 7 år.

I de syv år, gik jeg fra tur rytter, til dressurrytter med ambitioner og da jeg erkendte at jeg ikke kunne holde til det, tilbage til turrytter igen. I 2017 holdt jeg nogle måneders pause fra hestene, og i de måneder stiftede jeg bekendtskab med yogaen. Jeg startede op med en privatlærer, hvor jeg gik sammen med min mor, der har mange af de samme udfordringer som mig. Her blev undervisningen tilrettelagt ud fra vores udfordringer. Det var en kæmpe gave, og jeg har siden snuset til forskellige grene af yogaen. Da hestene atter kom tilbage i mit liv, måtte jeg dog erkende, at jeg ikke kunne holde til begge dele, og yoga gled langsomt ud af livet igen.

For 3 måneder siden tog livet atter en drejning i forhold til træning og sundhed. Jeg nåede en erkendelse, at jeg brugte alt for mange kræfter på at leve mit liv med heste, og det kostede efterhånden mere, end det gav mig. Den ubalance var efterhånden så markant, at jeg var nødt til at handle på det. Jeg besluttede mig derfor for, at sælge min hest og lade livet åbne nye døre. (læs mere om den erkendelse her)

Efter kort tid, kunne jeg mærke at kroppen begyndte at blive svagere, trods overskuddet voksede, nu hvor jeg ikke brugte 2-4 timer dagligt i stalden. Jeg besluttede mig derfor for at forsøge at træne i center igen. Det er en træningsform, jeg var meget glad for som ung, men dengang jeg lige var kommet til skade forsøgte jeg ad flere omgange at træne, sammen med forskellige fysioterapeuter. Alle gange måtte jeg opgive. Men de mange år med heste, havde overordnet gjort min krop stærkere igen, så jeg valgte at prøve.

Træning kort, men intensivt

I den nærliggende by har vi et Loop træningscenter. Jeg besluttede mig derfor at melde mig ind der. Fordelen er at hele træningen kan klares på en halv time, og da flere af mine smertediagnoser medfører hurtig udtrætning, tænkte jeg, at det måtte være en fordel.

Jeg har nu trænet der i 3 måneder og jeg elsker det. Jeg oplever, at når jeg kun træner så kort tid, så når jeg ikke samme udtrætning og udmattelse, som jeg gjorde tidligere. Hver dag bliver jeg stærkere, og jeg elsker at mærke, at jeg kan give den gas og træne hårdt. Og stadig have kræfter i behold efter en kort restitution hjemme. Min veninde er en dygtig trænings- og kostcoach, og hun har hjulpet mig med at optimere min træning, og sikre at jeg ikke skader noget, når jeg træner. (I kan med fordel få hjælp af hende, hun hjælper både med træning hjemme og ude, samt kost. Se her.) Jeg træner ca. 3 gange om ugen, da min krop har brug for hviledag imellem træninger. Men sammen med et øget fokus på kost, så har jeg fundet en balance, hvor kroppen holdes stærk og sund.

Sundhed og kost

For mig handler sundhed som sagt ikke om at se ud på en bestemt måde. Det handler om balance. Men når det er sagt, så har jeg det bedst, både mentalt og smertemæssigt, når jeg holder den slanke linje.

I det sidste år jeg red, blev jeg mere og mere udmattet, og det kostede på overskuddet til at lave mad og spise sundt og ikke mindst korrekt. Maden kom mere og mere til at bestå af halv-fabrika og nemme løsninger. Det kostede på vægten, smerterne og ikke mindst fordøjelsen. Jeg har i flere år haft problemer i den retning, jeg er usikker på om det er følge af min bindevævssygdom EDS, eller om det bare er alderen. Men det har en stærk påvirkning på, hvordan jeg har det, om maven fungerer eller ej.

Hen over sommeren har jeg forsøgt at leve efter Low Fodmap principperne. Det har været rigtigt godt for mig. Min fordøjelse er blevet normal og jeg har tabt mig. Men jeg har oplevet at genindføringsfasen har været ganske uoverskuelig for mig. Og det er svært at leve på den på et helt strikt niveau – og det er heller ikke meningen med det. Jeg har derfor overvejet at spare op til at komme på et kursus, hvor man får hjælp i hele processen. Men indtil da, kommer mit fokus til at være på at få ren mad, lavet med kærlighed fra bunden. Og med de principper jeg kender fra LCHF, skelende til de erfaringer jeg har gjort mig med low fodmap.

Målet for sundheden

Målet for mig er ikke at være tynd. Det er at være sund, at have en vefungerende krop (udover de smerter, der er evig følgesvend) og øge mine muligheder for at blive 103, som min farmor. Hun er still going strong og det er mit mål at følge i hendes fodspor.

Jeg ønsker at minimere smerterne mest muligt, ved at leve i en krop, der ikke belastes yderligere af overvægt og jeg ønsker at have en stærk krop, som kan modstå smerternes rasen, når de er slemme. Og jeg går de veje, som der kræves for at opnå det. Smerte livet har kostet meget – men jeg vil ikke lade det koste alt. Livskvaliteten skal være i top – glæden, lykken og begejstringen skal altid veje mest. Også når det handler om sundhed.

sundhed