I mit liv spiller taknemmelighed en kæmpe rolle. Både overordnet set og i min hverdag. Det er et af de aller vigtigste redskaber jeg benytter, når jeg skal skabe et absolut magisk og smukt liv. Og der er masser at være taknemmelig for, når blot man indstiller øjet til at se det.

Den store og lille taknemmelighed

I min liv, har jeg mange ting, som jeg overordnet er taknemmelig for. Jeg er taknemmelig for mine dejlige børn, som på hver deres måde beriger mit liv, og lærer mig en masse. Jeg er taknemmelig for, at jeg ud over mine smerte-diagnoser, er sund og rask. At mine børn klarer sig godt. At jeg har verdens dejligste forældre, der altid er der for mig – uanset hvilke underlige ting jeg finder på. At jeg stadig har min farmor tilbage, så alle mine børn når at opleve glæden og kærligheden i at have en oldemor.

Så er der den lille taknemmelighed. Alle de små ting, der sker i løbet af dagene, ugerne og månederne. Alle de små stjernestunder. Alle de søde tanker, folk sender i min retning. De sjove oplevelser, der rammer i vores liv. De fantastiske mennesker, som gør lidt ekstra. Som da min søde, fantastiske x-mand, tilbyder at tage min mindste med på overnatning, så jeg kan komme til et arrangement med overnatning, selvom mine forældre er på ferie. Jeg endte med at have for ondt til turen. Men bare tilbuddet er med til at give mig smil på læben og en dyb følelse af taknemmelighed.

Eller når en gammel ven, pludselig dukker op igen, og undervejs i opdateringen, takker for en støtte man gav, for længe siden. Der er så mange eksempler hver eneste dag, på små og store ting at være taknemmelig for.

Hvordan omsættes det?

Det er et faktum, at taknemmelighed øger livskvaliteten. Studier har vist, at det øger glæden i vores liv, samt vores velvære følelsesmæssigt. Det gør os mindre stressede og øger vores evne til at håndtere hårde tider. Så at bruge taknemmelighed som værktøj i rejsen mod et bedre liv er jo helt oplagt.

At få øje på ting at være taknemmelig for, handler om øvelse. Jeg har tidligere nævnt det i forbindelse med jeg har talt om stjernestunder og det at vælge livet til også i et liv med begrænsninger. Det handler om at beslutte sig for at ville det. Og så øve sig. Og øve sig lidt mere. Og det er vigtigt at være kærlig ved sig selv, de dage, hvor det er svært.

Helt konkret kan det være en god ide at starte med at skrive 3 ting du er taknemmelig for ned. Hver dag. Enten om aftenen inden du går i seng, eller om morgenen, når du lige ser tilbage på dagen før. Det skal bare passe ind i din rytme, så det bliver lettere for dig at integrere. Jo oftere du får lavet denne øvelse, jo lettere bliver det at finde de små ting, du er taknemmelig for. Og hen ad vejen vil du opdage, at det slet ikke er nødvendigt at skrive dem ned mere, for du ser dem med det samme, og mærker, hvordan de gør dig godt.

I praksis – i mit liv

Jeg har haft en periode lige nu, hvor jeg mentalt (og fysisk) har været lidt presset. Der har været mange beslutninger at tage, og jeg har haft mange ting at veje op. Alle mine tanker omkring passion har krævet en del. For hvad skulle der handles på, og hvad skulle blot have lov til at ligge som en erkendelse. Samtidig har jeg i min lille familie haft mange tanker i forhold til fremtiden. Store beslutninger er taget, og det har krævet en del af mig. Og når jeg er småstresset, så påvirkes fysikken ligeledes, så svære smerter har akkompagneret disse overvejelser.

Men selvom jeg har været presset og påvirket både mentalt og fysisk, så har det ikke fået mig ned med nakken. For midt i alt det, har jeg hver eneste dag haft masse at være taknemmelig for. Jeg kan nemt smide en bunke eksempler, men i bund og grund handler det blot om at se sig omkring og se gaverne i livet. Og mulighederne frem for begrænsninger. Som da jeg måtte aflyse arrangementet i weekenden, hvor min søde x ellers havde lovet at passe bettemusen. Men da mine smerter ikke tillod turen, åbnede det for, at en kær veninde kom på besøg. Eller mine tanker om passion, der åbnede døren for, at jeg atter kan få et liv med hestene på et plan jeg kan holde til. Der åbnede straks døre af muligheder, og allerede i morgen aften skal jeg udforske, hvad der gemmer sig bag dør nummer 1.

Der er altid noget at være taknemmelig for – selv de mørkeste stunder. Det handler blot om at være villig til at se dem. Og det påstår jeg ikke er let – men det er muligt at træne det. Det er som med alle vigtige muskler – den skal trænes og øves og holdes i gang. Så på med vanten, og skab igennem taknemmelighed et sundere, længere og lykkeligere liv.

Kærligst,

Zanna

taknemmelighed
Jeg er taknemmelig for, at mine børn har deres skønne oldemor endnu. Hun fylder 104 år om under en måned! 🙂