Personlig udvikling,  Valgets Kraft

Venskaber i kasser

De seneste ugers refleksioner om venskaber, der er udløbet afj arbejdet med min bog, fylder stadig en del i mig. Jeg skrev for nogle uger siden et indlæg om at være en rigtig ven, afledt af en sang. De tanker har rumsteret i mig siden.

Inddeling i venskabs kasser

Jeg blev allerede skadet i min tidlige ungdom, i forhold til min selvfølelse og til, hvor meget jeg var værd. Set i bakspejlet har det medført, at jeg på mange måder kun så mit værd i kraft af hvor mange venskaber jeg havde. Det medførte, at jeg ofte gik på kompromis med mig selv, for at passe ind, og for at sikre mig, at vennerne ønskede at beholde mig.

Erkendelsen om behov for system

De seneste ugers refleksioner, har vist mig, at jeg stadig har nogle mønstre, der stammer fra dengang. Blandt andet har jeg ikke et velfungerende filter. Jeg ved ikke hvornår mennesker er venner, hvornår de er bekendte og hvornår de blot er en del af mit netværk. Min første indskydelse er altid, at hvis vi har snakket godt sammen, så ryger folk direkte i kassen for venskaber.

Under en snak med en veninde, erkendte jeg, at jeg er nødt til at skabe et system. Jeg mærker ikke naturligt, hvor folk hører til. Ligeledes mærker jeg ikke når folk sårer mig og overskrider mine grænser. Jeg tænker de gør det, og så gemmer jeg det væk.

De erkendelser har foreløbig medført, at jeg har erkendt, at jeg må have tre grupperinger. Venner, bekendte og netværk. Jeg har få åbenlyse, der skal være i venskab kassen, men jeg har også mange deri, som ved andre mennesker ikke ville besidde den fine mærkat af venskab. Enten fordi vi ikke er nære nok, eller fordi de har vist, at de ikke ærligt og oprigtigt ønsker et venskab med mig.

Venskaber, bekendtskaber og netværk

Mit næste skridt er nu at få defineret de tre kasser. Finde ud af, hvad der kræves for at være i hver enkelt.

Tænker du over disse ting? Over hvordan de forskellige mennesker i dit liv er grupperet? Er det noget du er nødt til at overveje, eller falder det naturligt? Hvilke ting skal opfyldes for at andre må være i din kasse for venskaber? Alle disse spørgsmål er nogle jeg roder med i øjeblikket, så måske kan du hjælpe mig med at blive klogere.

Hvor mange mennesker har vi plads til i venskabs kassen? Er det i virkeligheden kun et par stykker, og så må resten af naturlige årsager tilhøre bekendtskabernes kasse? Jeg kan mærke at for mig, bliver det svært, fordi jeg ikke vil gøre nogle kede af det – et mønster, der har hængt ved så længe, at det er svært at slippe. Men jeg er nødt til at få arbejdet med disse ting, for ellers er det mig der ender med at blive ked af det igen og igen. For mange af de mennesker jeg spontant har smidt i venskabskassen, vil uvægerligt komme til at såre mig. For de skulle aldrig have fået det prædikat til at starte med.

Del meget gerne dine tanker og overvejelser om emnet her i kommntarfeltet, eller på facebook og instagram. Så kan jeg blive klogere, og måske også dig, når refleksionerne begynder.

Kærligst,

Zanna

Venskaber

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *